Yapay zekâ hesapladı: 1891 kişinin arasından aynı bilirkişinin düşme ihtimali nedir?

T24 Haber Merkezi 

T24 yazarı ve avukat Tolga Şirin, ChatGPT’ye “bilirkişi hesabı” yaptırdı. ChatGPT’ye göre; 24 dosyanın 1.803 bilirkişi arasından hep aynı bilirkişiye denk gelme olasılığı “çok küçük” kalıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘olmayan raporla görüş yazdı’ iddiasında bulunduğu bilirkişi S.B.’nin hep İBB ve hakkındaki dosyalarına baktığını söyledi. İmamoğlu, İstanbul’da 1891 bilirkişi varken dosyalara aynı bilirkişinin düşme ihtimalinin sormuştu. Yanıt yapay zekadan geldi.

Şirin’in konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: 

“Olasılık hesabından çok anlamam. Fakat ChatGPT’den, 24 dosyanın 1.803 bilirkişi arasından hep aynı bilirkişiye denk gelme olasılığını hesaplamasını istediğinizde şöyle bir yanıt geliyor:

“24 dosyanın tamamının 1.803 bilirkişi arasından hep aynı kişiye denk gelme olasılığı yaklaşık olarak 7.18 x 10^(-79) olarak hesaplanmıştır. Bu, neredeyse imkânsız denilebilecek kadar küçük bir olasılıktır.”

Evrende bu olasılıkta gerçekleşen bir olay olmadığını ekliyor. Hatta bu olasılığın ancak kozmolojik olaylarda karşımıza çıkabileceğini söyleyerek bir kaç örnek veriyor:

•⁠ ⁠⁠Bir insanın kuantum fiziğiyle duvarın içinden geçmesi ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır.

•⁠ ⁠Evrendeki tüm atomların rastgele bir noktada toplanma olasılığı ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır.

•⁠ ⁠Evrende rastgele atomların bilinçli bir varlık oluşturma olasılığı ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır. Yine ChatGPT’ye göre: “Dünyada veya evrende bu kadar düşük olasılıkla gerçekleşen bir olay büyük ihtimalle hiç yaşanmamıştır. Ancak fiziksel veya teorik bazı imkânsızlıklarla kıyaslandığında, sizin verdiğiniz olasılık evrendeki en düşük ihtimallerle aynı seviyede diyebiliriz. Bu durum, rastgele bir süreçle dosyaların hep aynı bilirkişiye denk gelmesinin neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor. Eğer böyle bir şey olduysa, rastgelelik dışında başka faktörlerin devrede olması kuvvetle muhtemeldir.”

Yapay zekâ çağımızı değiştirecek.”

 

Related Posts

Vatikan’da tarihi seçim: Yeni Papa için Konklav başladı

Vatikan’da tarihi seçim: Yeni Papa için Konklav başladı

Gülaylar Altın’ın sahibi tutuklandı

Gülaylar Altın’ın İcra Kurulu Üyesi Mehmet İlhan Gülay İBB soruşturması için ifadeye çağrılmasının ardından tutuklandı.

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

16 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına erişimini yasaklamak için bir yasa teklifi açıkladı. Luxon gerekçe olarak siber zorbalık, bağımlılık ve şiddet içeriklerine maruz kalma vakalarındaki …

Şanlıurfa’da kaçak silah operasyonunda 16 gözaltı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda 16 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 5 uzun namlulu piyade tüfeği, 13 tabanca, 5 av tüfeği ile 35 şarjör ve 2 bin 590 mermi ele geçirildiği ifade edildi.

Avukatlarından Rümeysa Öztürk’ün sağlık durumuna ilişkin açıklama: ‘Astım krizi atakları ağırlaşıyor’

ABD’de, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün avukatları, müvekkillerinin Vermont eyaletine naklinin geciktirilmemesini talep etti. Öztürk’ün avukatları yazılı açıklama yaparak, Rümeysa Öztürk’ün Vermont’a naklinin geciktirilmemesi için temyiz mahkemesine başvurulacağını bildirdi.