Enerji içecekleri gerçekten enerji veriyor mu? Uzmanlar açıkladı

İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Kemal Kürkçü, gençler arasında yaygın olarak tüketilen enerji içeceklerinin ciddi kalp rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarına neden olabileceğini belirtti. Enerji içeceklerinin üzerindeki “sporcu içeceği değildir” ibaresine dikkat çeken Kürkçü, bu ürünlerin içerdiği yüksek kafein miktarının kalp ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini vurguladı.

“ENERJİ VERDİKLERİ SÖYLENEMEZ”

Dr. Kürkçü, enerji içeceklerinin aslında enerji vermediğini ve adlarının yanıltıcı olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Enerji içecekleri adıyla yanlış anılıyorlar. Enerji verdikleri iddia edilse de içeriklerine baktığımızda şeker, kafein, tuz, ginseng, B vitamini gibi maddeler bulunuyor. Bunlar masum gibi görünse de özellikle mısır şurubu içeren yüksek miktardaki şeker ve kafein ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Günlük şeker ihtiyacının çok üzerinde bir şeker oranı içeriyorlar. Ayrıca, içerdikleri kafein miktarı günlük ihtiyacın 20 katına kadar çıkabiliyor.”

“CİDDİ YAN ETKİLERE YOL AÇABİLİR”

Kürkçü, enerji içeceklerinin yüksek dozda tüketilmesi durumunda oluşabilecek sağlık risklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu içeceklerin aşırı tüketimi kalp hızında artış, ritim bozukluğu, tansiyon yükselmesi, ellerde titreme, mide ve bağırsak problemleri, sık idrara çıkma ve uyku sorunlarına yol açabilir. Bu riskler göz ardı edilmemeli ve özellikle gençler bilinçlendirilmelidir. Günlük enerji ihtiyacı doğal yollarla, örneğin çay tüketimi ile de sağlanabilir.”

Uzmanlar, enerji içeceklerinin bilinçsiz tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle gençler ve kalp rahatsızlığı olan bireylerin bu tür ürünlerden kaçınmaları gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.