İnegöl Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

İstanbul’da lahmacun fiyatı tartışması!

İstanbul'da lahmacun fiyatları semte göre farklılık gösteriyor. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacun Göktürk'te 250 lirayı buluyor.

“`html

Lahmacun Fiyatları: Ucuz ve Pahalının Farklılıkları

Son günlerde lahmacun fiyatları, esnaf arasında önemli bir tartışma konusu haline geldi. Daha düşük fiyatlarla satış yapanlar, bunun arkasında kira ve personel sayısı gibi giderlerin yattığını belirtirken, yüksek fiyatlarla satış yapan esnaflar, kullanılan malzeme kalitesinin fiyat farkını etkilediğini vurguluyor. Örneğin, 60 liraya lahmacun satan Gündüz Çoklu, iş yerinin kâr oranının yüzde 45 olduğunu ifade ederek, “Birçok yerde lahmacun 100-200 lira arasında satılıyor, bu fiyatlar kesinlikle fazla. Asıl ideal fiyat 70-80 lira arasında olmalı. 200 liraya satanlar ise yüzde 70 kâr yapıyor. Fiyat farklılıklarının nedeni ise genel giderlerdir” sözlerini kaydetti.

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan lahmacunun fiyatlarındaki farklılık ise dikkat çekici. Esenler’de 60 liraya satılan lahmacun, Göktürk’te 250 liraya kadar yükselebiliyor. Ucuza satış yapan esnaflar, kira ve personel giderlerinin etkili olduğunu belirtirken, pahalı fiyattan satanlar etin kalitesine dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, vatandaşlar ortalama lahmacun fiyatının 100 lira civarında olması gerektiğini ifade ederek, 50 liralık lahmacunların güvenilirliğinden şüphelendikleri dile getiriyorlar.

‘UCUZ SATIŞ REKABETİ’

Esenler’de 30 yıldır esnaflık yapan Gündüz Çoklu (46), lahmacunu 60 liraya sattığını belirterek, “Uygun fiyatlarla satış yapmalıyız ki müşterilerimiz tercih etsin. Birçok müşteri malzemelerini evde hazırlayıp getiriyor, bu sayede lahmacunu tanesi 7.5 liradan üretebiliyoruz. Kıyma kalitesi, lahmacunun lezzetini doğrudan etkiliyor. Örneğin, 1 kilo kıymayı 550 liraya alıyoruz ve bu miktardan ortalama 25-30 adet lahmacun çıkabiliyor. Yani maliyetimiz 1800-2000 lirayı buluyor. Bunun yaklaşık 1000 lirası masraflara gidiyor, kalan kısım bize kalıyor. Diğer yerlerdeki fiyatlar ise çok yüksek, 100-200 lira arası normal değil. Ortalama fiyat 75-80 lira arasında olmalıdır. Bizim ürünümüzden yüzde 45 kâr elde ediyoruz. Daha lüks yerlerde ise faktörler değişiyor. O yerlerdeki kiranın 200 bin lira, çalışan sayısının ise fazla olması bizim durumumuzla kıyaslandığında çok farklı” dedi.

‘KALİTE VE MALIYET İLİŞKİSİ’

Fatih’te 25 yıldır hizmet veren kebapçı Zeki Temizoğlu (65), lahmacunu 70 liraya sattığını ve pahalı fiyatların arkasında kira giderinin yüksek olduğunu belirtti. Temizoğlu, “Bağdat Caddesi’ndeki bir esnaf kiralarını artırdıkça fiyatları yükseltiyor. Bizim gibi mahalle arası esnafların giderleri çok farklı. Bazen şahit olduk, lahmacun Bodrum’da 800-1000 lira gibi fiyattan satılıyor. Bu rakamlar insanları tercihlerini değiştirmeye yönlendiriyor. Biz kendi ürettiğimiz için fiyatlarımızı rekabetçi tutuyoruz. Şu anda 70 liraya satıyoruz, fakat piyasada 80-100 liraya kadar lahmacun bulmak mümkün. Lahmacun bize ortalama 40-50 liraya mal oluyor. Bu fiyatın altında olmaması gerekiyor. Şu an kiramız yok, her şeyimizi kendimiz yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘RAMAZANDA DİSİPLİN’

Lahmacun yapımında kullanılan etin kalitesine önem verdiklerini ifade eden Temizoğlu, “Yağlı veya yağsız et kullanıyoruz ve bunun yanında hazırlanış aşamasına büyük özen gösteriyoruz. Ramazan ayı dolayısıyla ve müşterilerimize daha uygun fiyat sunmak adına lahmacunlarımızı 65 liraya düşürdük” dedi.

‘DÜŞÜK FİYATLAR RİSK TAŞIYOR’

Kadıköy’deki bir lahmacun dükkanında çalışan Mevlüt Demir (49), iyi bir lahmacunun 150 liradan aşağı olmaması gerektiğini savundu. Demir, “Lahmacunun en önemli unsuru kullanılan etin kalitesidir. Biz dana ve kuzu etleri kullanıyoruz. Şu anda maliyetimiz 80 lirayı bulmakta ve biz lahmacunu 120 liraya satıyoruz. Fiyatlardaki farklılık hem mekanların perde arkasındaki ürün kalitesine hem de semtlerin özelliklerine dayanıyor. 50-60 lira aralığında satılan lahmacunları tercih etmemelerini tavsiye ederim; zira bu fiyat aralığındaki ürünler güvenilir değil” dedi.

‘ÇİZİLEN SINIRLAR’

Göktürk’te bir restoran işleten Şef Erdal Demir ise, “Kaliteli malzeme kullanıyoruz ve elde ettiğimiz lahmacunun kalitesi de fiyata yansıyor. İyi bir lahmacunun fiyatı 200 liranın üzerinde olmalı. Onun altındaki fiyattaki ürünlerin kalitesi şüpheli. Maliyet ve ürün kalitesi açısından denge sağlamak oldukça zor” açıklamalarında bulundu.

‘HANGİ FİYAT DAHA GÜVENİLİR’

Gençlerden Mehmet Ali İpek (19), 100 lira civarında olan lahmacunları daha güvenilir bulduğunu belirtmekte. “Lahmacun 200 lirayı geçmemeli. Öğrenci olarak, daha uygun fiyatlı seçenekler de olmalı” dedi. Dilek Eroğlu (43) ise, “Lezzetli ve sağlıklı bir lahmacun almak istiyorsak bu ortalama 150 lira civarında olmalı. 50-60 liraya satılan ürünler bırakın lezzeti, hijyen açısından da ciddi sıkıntılar taşıyor” şeklinde görüş bildirdi.

‘FİYAT VE TAT ARASINDAKİ DENKLEM’

Harun Tanrıkul (22) ise, “Lahmacun sipariş ederken önce fiyata, sonra tadına bakıyorum. Pahalı olanların bile tadı çok iyi olmayabiliyor. İyi bir lahmacunun fiyatı 80-100 lira arasında olmalı. Maltepe’de 80 lira iken, Kadıköy’de 150-200 lira arasında bulmak mümkün” dedi.

“`