Toyota otomotivden sonra şimdi de gözünü uzaya dikti

Otomobil üreticileri onlarca yıldır uzay araştırmalarıyla ilgileniyor ancak Toyota bir sonraki adımı atarak uzay teknolojisine önemli yatırımlar yapıyor ve endüstriyel uzmanlığını Japon şirketi Interstellar Technologies ile iş birliği yaparak uygulamaya koyuyor .

Interstellar Technologies, Dünya yörüngesine 100 kilograma kadar yük taşıyabilen küçük roketler geliştiriyor . 2003 yılında kurulan şirketin büyümesi yavaş oldu ve ilk lansmanı 2017 yılında gerçekleşti.

Başarılı olmadı ama bu, özel bir Japon şirketinin ilk böylesi girişimiydi . 2019 yılında 20 kilogramlık bir yükü uzayın sınırındaki yörüngeye göndermeyi başardı. Başarıya rağmen Japonya diğer ülkelerin oldukça gerisinde kalıyor: 2024 yılına gelindiğinde Japonya sadece beş füze fırlatmıştı, ABD ise 145 füze fırlatmıştı.

Toyota, Interstellar’ın seri roket üretimi ve testlerini desteklemek amacıyla teknoloji bölümü Woven by Toyota aracılığıyla 7 milyar yen ( yaklaşık 43 milyon avro ) yatırım yapıyor . Ayrıca yaz aylarında yeni bir yatırım turunun beklendiği ve bir Toyota temsilcisinin Interstellar’ın yönetim kuruluna katılacağı belirtildi.

Ancak bu işbirliği sadece finansmanla sınırlı değil. Toyota , otomotiv sektöründeki seri üretim tecrübesini kullanarak roket ve uydu üretiminde rol alacak .

Toyota ayrıca, muhtemelen otomotiv tedarikçilerini roket parçaları üretmek için kullanarak bir tedarik zincirinin oluşturulmasına katkıda bulunacak .

Toyota, uzay teknolojisine adım atan ilk otomobil üreticisi değil. Chrysler 1960’lardan beri roket geliştirme işinde yer alıyordu, Ford ise aynı dönemde NASA ile iş birliği yapıyordu .

Tesla ve SpaceX’in yakın bağları var çünkü her ikisi de aynı kurucu Elon Musk’a ait . Nissan ve NASA ise otonom sürüşün geliştirilmesi konusunda iş birliği yapıyor ; bu, Mars’taki robotik araçlarda da kullanılabilir . General Motors ile NASA arasındaki işbirliğinin amacı da aynı .

Related Posts

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

MB Başkanı Karahan’dan enflasyonun ana eğilimine dair açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası’nın faaliyetlerini anlattı. Karahan’ın sunumunda para politikası, kur ve likidite başta olmak üzere verilecek güncel mesajlar piyasaların …

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Motorine indirim geliyor

Motorine indirim geliyor