Android Deprem Uyarı Sistemi Nedir? Nasıl Açılır?

“`html

İçindekiler

  1. Android Deprem Uyarı Sistemi’nin çalışma prensibi
  2. Android Deprem Uyarı Sistemi’ni nasıl aktifleştirirsiniz?
  3. Dikkat: Uyarı gelemeyebilir!

İstanbul’da, dün Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’un dışında Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir illerinde de hissedildi. Neyse ki, bu sarsıntıda can kaybı yaşanmadı. Yapılan açıklamaya göre “Deprem nedeniyle doğrudan etkilenen birinci derece yaralanma söz konusu olmadı; ancak, düşme veya yıkılma korkusu yaşayan toplamda 236 vatandaşımız panik atak geçirdi” denildi.

AFAD’ın ilk değerlendirmeleri çerçevesinde, depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara segmenti üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Yapılan açıklamada, sarsıntının yüzeyin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve 13 saniye sürdüğü ifade edildi. Ayrıca “Deprem, dış merkezden 300 kilometre mesafedeki alanlarda hissedildi. Ana şokla birlikte toplamda 184 artçı sarsıntı kaydedilmiştir. Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılma mekanizmasıyla uyumlu bir sağ yanal doğrultuda gerçekleşmiştir. İlk analizler, yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda ve 9,5 kilometre genişliğinde bir segmentin kırıldığını göstermektedir. Fay üzerindeki sağ yanal kayma 30 santimetre civarındadır” denildi.

DEPREM İLE İLGİLİ UYGULAMALAR

Söz konusu deprem sonrası, deprem ile ilgili uygulamalar internette yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Bu bağlamda Android Deprem Uyarı Sistemi’nin nasıl açılacağı da merak edilen konular arasında. Peki, Android Deprem Uyarı Sistemi nedir? Nasıl çalışır? Google, Android cihazlarda entegre ettiği bu uyarı sistemiyle kullanıcılarının güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Bu sistem, depremin gerçekleştiği anlarda insanların güvenli bir yere ulaşmalarını sağlamayı hedefliyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi’nin çalışma prensibi

Google’ın açıklamalarına göre, Android Deprem Uyarı Sistemi iki ana yöntemle faaliyet gösteriyor:

ShakeAlert Teknolojisi (ABD’nin Batı Kıyısı): Kaliforniya, Oregon ve Washington gibi eyaletlerde, ShakeAlert sistemi ile iş birliği yapılmaktadır. Bu sistem, bir dizi sismik sensörden gelen verileri analiz ederek depremleri tespit eder ve Android kullanıcılarına anlık uyarılar gönderir. Google, bu sistemi şöyle özetliyor: “Kaliforniya, Washington ve Oregon’da deprem sarsıntısını algılamak için 1675 sismik sensörden oluşan bir ağa güveniyoruz. ShakeAlert® ekibiyle iş birliği yaparak, uyarıları Android Earthquake Alerts System’a iletiriz ve bu sistem aracılığıyla kullanıcılarımıza doğrudan deprem uyarısı ulaşır.”

Küresel Sensör Ağı (Diğer Bölgeler): Dünya genelinde Android cihazlarda yer alan ivmeölçerler sayesinde sarsıntılar algılanır ve bu veriler Google’ın sunucularına gönderilir. Sunucular, gelen bilgileri değerlendirerek bir depremin olup olmadığını tespit eder. Bu yöntem, Android cihazlarını mini sismograf haline getirerek dünya genelinde en geniş deprem algılama ağını oluşturmaktadır. Google, bu süreci şöyle açıklıyor: ABD dışında, depremleri tespit etmek için kitle kaynaklı bir yaklaşım izliyoruz. Akıllı telefonların içindeki minik ivmeölçerler, olası bir depremin titreşimlerini algılama yeteneğine sahiptir. Telefon, deprem olabileceğini düşündüğünde bu bilgileri sunucumuza gönderir ve sarsıntının yerini tahmin eder. Sunucu, çok sayıda telefondan gelen verileri bir araya getirerek bir depremin olup olmadığını belirler. Bu şekilde, 2 milyardan fazla Android cihaz, dünya genelinde mini sismometre görevi görerek, depremin şiddetini algılar ve etkilenen bölgelerdeki kullanıcıları uyarır.

İki çeşit uyarı modu mevcut
Depremin büyüklüğüne göre iki farklı uyarı modu bulunmaktadır:
Bilgilendirme Uyarısı (Be Aware Alert): Hafif sarsıntıların beklendiği durumlarda gönderilir. Bu uyarılar, cihazın mevcut ses ve bildirim ayarlarına göre iletilir.
Acil Durum Uyarısı (Take Action Alert): Daha kuvvetli sarsıntılar için gönderilen bu uyarılar, “Rahatsız Etmeyin” modunu devre dışı bırakarak yüksek sesli bir alarm çalar ve ekranı aktifleştirir.

Android Deprem Uyarı Sistemi’ni nasıl aktifleştirirsiniz?

Android 9 ve üzeri sürümlerde bu özellik varsayılan olarak açıktır. Ancak kontrol etmek veya devreye almak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Ayarlar menüsüne gidin.
  • Güvenlik ve Acil Durum sekmesini bulun.
  • Deprem Uyarıları seçeneğine dokunun.
  • Özelliği aktif hale getirin.

Alternatif olarak, ayarlar menüsünde “Deprem Uyarıları” araması yaparak bu özelliğe çabuk bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sistemin düzgün çalışabilmesi için cihazın konum hizmetleri ve internet bağlantısının açık olması gerekir.

Ayrıca, Google’ın bazı acil durum uygulamaları Android 12 ve sonraki sürümlere yönelik olarak tasarlanmıştır. Cihazınızın hangi Android sürümüne sahip olduğunu kontrol etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Ayarlar uygulamasını açın.
  • Telefon hakkında veya Tablet hakkında bölümüne giderek Android sürümünü kontrol edin.
  • “Android sürümü”, “Android güvenlik güncellemesi” ve “Derleme numarası” bilgilerinizi not edin.

Dikkat: Uyarı gelemeyebilir!

Burada önemli bir ekleme yapmakta fayda var. Bu noktada kesin bir garanti yok. Google da bu konuda şöyle uyarılarda bulunuyor: Deprem uyarıları bazı bölgelerde desteklenmeyebilir. Bazı depremler algılanamayabilir. Depremin büyüklüğü ve sarsıntının şiddeti ile ilgili tahminlerde hata payı vardır. Sarsıntı öncesinde, esnasında veya sonrasında uyarı alabilirsiniz.

Android Deprem Uyarı Sistemi hakkında bilmeniz gereken temel bilgiler:

  • Bu sistem, belirli ülkelerde ve bölgelerde kullanılabilir. Türkiye, bu teknolojinin aktif olduğu ülkelerden birisidir. Ancak kullanılabilirlik, bulunduğunuz bölgedeki desteğe bağlıdır.

  • Bu sistem, resmi devlet uyarı mekanizmalarının yerine geçmez, yalnızca bir ek güvenlik katmanı sunar.

  • Uyarılar, yalnızca 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için gönderilir.

  • Uyarı aldığınızda, ekranda depremle ilgili güvenlik önerileri ve tahmini büyüklük gibi bilgiler görüntülenir.

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasına neler eklenmelidir?

“`

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

TeleMessage hacklendi: ABD’de hükümet kırmızı alarma geçti

ABD hükümeti yetkilileri ve şirketlerine ait önemli veriler, TeleMessage isimli uygulamanın siber saldırıya uğramasıyla sızdı. TeleMessage, Signal, Telegram ve WhatsApp gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarının modifiye edilmiş versiyonlarını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir