Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını söyledi. Ancak yabancıların neden Türkiye’den kaçtığını açıklamadı.

Bakan Şimşek’in dile getirmediği 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerine yansıdı. Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın analizine göre, operasyonlar sonrası yabancı sıcak paranın yerli sermayeden daha fazla çıkış yaptığı görülmekte.

Verilere göre, ocak ve şubat aylarında çıkış yapan yabancı sıcak para miktarı mart ayında 4 milyar 910 milyon dolara yükselirken, yerli sıcak para ve yatırım sermayesi çıkışları yabancıların üç katını aştı.

Brunson Krizinde 10, 19 Mart’ta 14 Milyar Dolar Çıkış Oldu

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de tutuklanan Rahip Brunson için yaptırım tehditlerinin ardından yerli sermaye ve sıcak para çıkışında hızlı bir artış yaşandı. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre, 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkartılan miktar 14 milyar 720 milyon dolara ulaştı.

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın uluslararası ikna turlarının yetersiz kaldığı ve yerli yatırım sermayesinin siyasi gerilimlerden kaynaklı çıkışlarına dur demekte başarısız olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Çinli BYD’nin Türkiye’deki otomobil yatırımı için aldığı karar, yabancı sermayenin Türkiye’ye mesafeli olduğunu gösteren bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor.

Üretici ve İmalatçı Türkiye’den Çıkışa Geçti

Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) birçok fabrikanın satılığa çıkarılması ve teşvik belgeli yatırımlardaki gerileme, Türkiye’de üreticilerin ve imalatçıların yurtdışına çıkışa başladığını gösteriyor. Bu durum, Merkez Bankası verilerine de yansıyan milyarlarca dolarlık yerli sermaye ve parasal kaynağın yurt dışına aktarılmasıyla birlikte reel sektördeki çıkışı işaret ediyor.

Yerli Sermayede Tedirginlik Artıyor

Sonuç olarak, operasyonların yerli sermaye ve yatırımlara verdiği zararın arttığı ve yakın gelecekte bu tahribatın artma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme girildiği belirtiliyor. Yerli yatırım sermayesindeki endişenin yabancılardan daha büyük olduğu gözlemleniyor ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik ilgisizliği vurgulanıyor.

Related Posts

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Borsa fırtına gibi! BIST 100 uçtu

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem günü adeta yatırımcı şölenine sahne oldu. BIST 100 endeksi, gün içinde 500 puanın üzerinde artarak 9.948,51 puandan kapanış yaptı. Bu seviye, önceki kapanışa göre 543,62 puanlık artış ve yüzde 5,78’lik bir …

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

Emtia piyasalarında dikkat çeken hareket! Platin yükselirken, petrol sert düştü

Emtia fiyatlarında, geçen hafta İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin ardından jeopolitik risklerin azalmasıyla karışık bir seyir izlenirken, yatırımcıların odağı yeniden ABD’deki enflasyonla mücadele süreci ve ABD ile Çin arasındaki tarife anlaşmasının sonuçlarına çevrildi.

İptal edilen uçuşlar yeniden planlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İsrail ile İran arasındaki çatışmalar nedeniyle bazı ülkelere iptal edilen uçaşların yeniden planlanmaya başladığını duyurdu.

Avrupa Türkiye’nin birinciliğini açıkladı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 2024 yılı için Avrupa Birliği (AB) gelir ve yaşam koşulları istatistiklerini yayımladı. AB’de yoksulluk riski altında olan nüfusun 2023 yılına göre değişim göstermeyerek yüzde 16,2 seviyesinde sabit kaldığını …