Türkiye genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı: Et fiyatları için dikkat çeken açıklama!

Kurban Bayramı Sonrası Şap Hastalığı Nedeniyle Hayvan Pazarları Kapatıldı

Milliyet.com.tr/ÖZEL Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı sonrasında yaşanan hayvan hareketliliği nedeniyle salgın niteliği taşıyan hastalıklardan biri olan şap hastalığında artış olduğunu belirtti.

Tespit edilen şap hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri alınarak ülke genelinde ikinci bir emre kadar hayvan pazarlarının kapatıldığı duyuruldu.

‘KADEMELİ OLARAK KALDIRILACAK’

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Şap hastalığının yayılmasını önlemek ve etkin bir kontrol sağlamak amacıyla, bütüncül bir mücadele stratejisi doğrultusunda, hayvanların yoğun olarak hareket ettiği hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları, hayvan toplama ve satış merkezleri ile park ve panayırlar dâhil tüm hayvan satış yerlerinin faaliyetleri geçici süreyle durdurulmuştur. Bu karar, yalnızca hastalığın kontrol altına alınmasını hızlandırmak amacıyla alınmış olup, geçici ve önleyici bir hayvan sağlığı tedbiridir. Aşılama çalışmaları hızla devam etmekte olup, hayvan popülasyonumuzun tamamının aşılanmasını takiben alınan tedbirler, hastalık durumu takibe alınarak kademeli olarak kaldırılacaktır” denildi.

Peki tükettiğimiz etlerde bir risk var mı? Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılması fiyatları yükseltir mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ve Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, milliyet.com.tr’ye açıkladı.

‘BU YENİ BİR TİP HASTALIK’

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç’un açıklamaları şu şekilde: “Bundan 3-4 ay öncesi Avrupa’da da şap hastalığı çıkmıştı. Maalesef şap hastalığı ülkemizin bir gerçeği. Doğu illerinde ilk başta Hakkari’de çıkmıştı ve ülkeye yayıldı. Daha da yayılmaması için 81 il pazarlarını kapatmak en doğru olanıdır. İlaçlama yapılarak bu hastalığın önüne geçilmeye çalışılıyor. Bu yeni bir tip hastalık. Normalde aşılama Türkiye’de belli bir takvimde yapılıyor ama kaçak hayvan girişleri nedeniyle yeni bir hastalık tipi olunca elimizdeki kullandığımız aşının pek fazla etkisi olmadı.

‘HAYVAN HAREKETİ DURDU’

Ben son şap hastalığının ülkemize kaçak hayvan girişi ile geldiğini düşünüyorum. İlk başta Hakkari’de çıktı. Bütün Türkiye’ye yayılacaktı. Yayılmaması için pazarların kapatılması en doğru olanıdır. İlk başta 8-10 ilde kapatıldı. Baktılar ki izinsiz sevkiyatlar yapılıyor. Pazarlar kapatılınca hayvan hareketi de durmuş oldu.

TÜKETTİĞİMİZ ETLERDE RİSK VAR MI?

Şu anda tükettiğimiz etlerde bir risk yok. İnsan sağlığına olumsuz etkisi söz konusu değildir. Hayvandan insana geçecek bir hastalık söz konusu değil. Bu kez çok farklı bir şap hastalığı versiyonu çıktı. Aşılama yapılması amacıyla pazarlar kapatıldı. İnsana hastalığın bulaşması söz konusu değil.

ET FİYATLARINA ETKİSİ OLUR MU?

Kesim hayvanlarının mezbahaya sevkiyle ilgili bir sıkıntı yok. Aksine et fiyatlarında yükselmeden ziyade düşüş bile olabilir. Çünkü bu hastalıklardan ötürü insanlar korkup ‘hayvanları bir an önce keseyim, benim hayvanıma bulaşmasın’ mantığı ile düşündüklerinde fazla et piyasaya sürülürse bu fiyatların düşüşüne neden olabilir.

‘TEDİRGİNLİĞE GEREK YOK’

Üreticilerin tedirgin olmasına gerek yok. Kurallara uysunlar. 21 gün boyunca hayvanlarını aşılatma noktasında Bakanlık ve veteriner ekibi arkadaşlarımıza kolaylık gösterirlerse bunu kısa sürede atlatmış oluruz. Çok az maddi kayıpla bu işi çözmüş oluruz. Yoksa öteki türlü ‘benim hayvanıma bir şey olmaz. Bende yoktur, satayım’ mantığı ile gidersek bugün belki 3-5 kuruş kazanmış oluruz ama bizim ülkemizin hayvancılık geleceğini tehlikeye atmış oluruz. Üreticilerimizin kurallara uymasını istiyorum.

TÜKETİCİ KONFEDERASYONU BAŞKANI AYDIN AĞAOĞLU: ‘FIRSATÇILAR FİYAT ARTIŞINA GİDEBİLİR’

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Halkın temel gıdası arz-talep dengesine göre fiyatlandırılamaz. Ancak maliyet unsuru dikkate alınabilir. Bu nedenle her ne kadar Kurban Bayramı’nda et bolluğu olmuşsa da şu anda Tarım Bakanlığı’nın yayımladığı genelge uyarınca hayvan sirkülasyonunda oluşan duraksama nedeniyle bazı büyük et tüccarları arasında bulunan fırsatçı ve vurguncular fiyat artışı yoluna gidebilirler.

Öte yandan hastalık bulaşı riski nedeniyle üreticilerin hayvanları hızlıca kesime göndermesi durumunda et bolluğu oluşması kısa süreliğine piyasada fiyat düşmesine de yol açabilir, ancak gerek hastalıklı et bulaşı riski gerekse hayvan varlığımızın hızla azalması gibi olumsuzluklara da sebep olabilir.

‘HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRME KURULU’NA ŞİKAYET EDİN’

Bu durumun tespiti halinde gerek kasap esnafının gerekse tüketicilerin Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na internet üzerinden kolayca şikayet etmeleri mümkündür.

‘289 FİRMAYA 114.7 MİLYON TL CEZA KESİLDİ’

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 25 Haziran’da yapmış olduğu toplantıda alınan karar uyarınca 289 firmaya haksız fiyat artışı yaptıklarını gerekçe göstererek toplamda 114.7 milyon TL’ye yakın ceza kesti.

‘ET FİYATLARIYLA OYNAYANLAR BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDA’

Şu anda Kurban Bayramı ertesinde dondurucularda saklanmakta olan etler tüketilebilir. Ayrıca mevsim itibarıyla kırmızı et tüketiminin çok fazla olmadığı bir süreçteyiz. Buna rağmen sadece Tarım Bakanlığı’nın yayımladığı genelgenin oluşturduğu ortam nedeniyle fırsatçılık yapıp et fiyatları ile oynayanlar bedelini ödemek zorunda kalacaklardır.

‘TÜKETİCİLER FOTOĞRAFINI ÇEKEREK ŞİKAYET EDEBİLİR’

Ticaret Bakanlığı’nın 81 ildeki birimlerinin konuyu hassasiyetle takip edeceklerine inanıyorum. Biz de tüketiciler olarak gördüğümüz aşırı fiyat artışlarını mümkünse cep telefonlarımızdan fotoğraflayarak veya videosunu çekmek suretiyle haksız fiyat artışlarıyla ilgili Haksız Fiyat Değerlendirme Kurumu’na şikayette bulunabiliriz. Ayrıca Ticaret Bakanlığının HFA Mobil uygulaması üzerinden de kolayca şikayet edilebilmektedir.”

Related Posts

⁠MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir faiz indirimi mesajı: Düşüş bekliyoruz

MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) uyguladığı politika faizine ilişkin, “Özellikle temmuz ayında çok ciddi bir anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz. Belki 350-400 kadar bir düşüş gelmesini bekliyoruz.” dedi.

İngiltere merkezli bankadan Bitcoin için yeni tahmin: Rekor bekleniyor

Standard Chartered, bitcoin için yeni tahminde bulundu ve bitcoin fiyatının yılın ikinci yarısında rekor kırmasını beklediğini kaydetti.

ÖTV’de gizli zam gerçeği: Elektrikli otomobillerin fiyatları arttı

Çinli üretici BYD, Temmuz fiyat listesini güncelledi. Yılın otomobili seçilen elektrikli Seal U EV’ye 765 bin TL’lik dev zam geldi. Model, yüzde 10’luk ÖTV diliminden yüzde 40’a yükseldi; donanımda ise hiçbir değişiklik yapılmadı

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Borsa fırtına gibi! BIST 100 uçtu

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem günü adeta yatırımcı şölenine sahne oldu. BIST 100 endeksi, gün içinde 500 puanın üzerinde artarak 9.948,51 puandan kapanış yaptı. Bu seviye, önceki kapanışa göre 543,62 puanlık artış ve yüzde 5,78’lik bir …

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi