ABD önayak oldu: Senegal de gidecek

Senegal, Artemis Anlaşması’nı İmzalayan 56 Ülke Arasında Yerini Aldı

Senegal, ABD liderliğinde yürütülen Ay’da kalıcı bir üs kurma amacı da taşıyan Artemis Anlaşması’nı imzalayan 56 ülkeden biri olarak tarihe geçti. Afrika’dan bu anlaşmayı imzalayan dördüncü ülke olan Senegal, NASA Genel Merkezi’nde gerçekleşen imza töreninde bu önemli adımı attı. Senegal Uzay Çalışmaları Ajansı Başkanı Maram Kaire ve NASA yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen törende, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlenmesine vurgu yapıldı.

Senegal: Artemis Anlaşması’na İmza Atarak Güçlü İlişkileri Pekiştirdi

NASA’dan yapılan açıklamada, “Senegal Uzay Çalışmaları Ajansı, Artemis Anlaşması’na imza atarak iki ülke arasındaki güçlü ilişkileri bir adım ileri taşıdı. Senegal imzacı 56. ülke oldu” ifadesine yer verildi. Böylece Senegal, Fransızca konuşan Afrika ülkeleri arasında bu anlaşmayı imzalayan ilk ülke unvanını da elde etmiş oldu.

Senegal, uzay ajansını 2023 yılında kurdu ve 2021’de NASA’nın Lucy uzay aracının Orus asteroidinin önünden geçişini gözlemleyerek bilimsel keşiflere katkı sağladı. Ayrıca 2024 yılında ilk uydu fırlatma başarısını da elde eden Senegal, uzay araştırmalarında önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Artemis Anlaşması: Uzay Keşiflerinde Yeni Bir Çağa İmza Atılıyor

1967 yılına kadar dayanan Dış Uzay Anlaşması kökenli Artemis Anlaşması, uzayın keşfi ve yönetimi konusunda küresel bir iş birliğini amaçlıyor. Uzay nesnelerinin kaydı, faaliyetlerin koordinasyonu, bilimsel veri paylaşımı ve acil durumlarda yardımlaşma gibi temel ilkeleri benimseyen bu anlaşma, Ay’da kalıcı bir üs kurulmasını da öngörüyor.

ABD öncülüğündeki Artemis Anlaşması, Ay’ı Mars yolculuklarının bir ara noktası haline getirme ve buradaki kaynakları keşfetme amacını taşıyor. Bu anlaşma ile uluslararası uzay keşiflerinde yeni bir çağ başlarken, tek bir küresel koalisyonun oluşturulması hedefleniyor.

Artemis Anlaşması, 5 Mayıs 2020’de resmiyet kazanmış olup, uzay keşiflerinde daha fazla iş birliği ve koordinasyonun önemini vurguluyor. Senegal’in bu anlaşmaya imza atarak uzay araştırmalarındaki yerini sağlamlaştırması, ülkenin uzaydaki rolünü daha da güçlendireceğinin bir göstergesidir.

Related Posts

İran ile Avrupa ülkelerinin nükleer faaliyetlere ilişkin İstanbul’daki görüşmeleri sona erdi

İran ile Avrupa ülkelerinin nükleer faaliyetlere ilişkin İstanbul’daki görüşmeleri sona erdi

SÖZCÜ TV’ye çifte basın özgürlüğü ödülü

Sansürün kaldırılışı anısına verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. Büyük bedeller ödemesine rağmen gerçekleri yansıtan SÖZCÜ TV iki ödül aldı.

Deterjan kutusundan 2 milyon lira çıktı

Almanya’nın bir kentinde trafik kontrolüne takılan bir araçta, çamaşır deterjanı kutusuna gizlenmiş tam 50 bin Euro bulundu. Yaklaşık 2 milyon 386 bin lira değerindeki parayı beyan etmeyen sürücünün savunması inandırıcı bulunmazken, paraya geçici olarak el konuldu.

Karabük’te Orman Yangını: 55 Hektar Zarar Gördü

Karabük’te çıkan orman yangınında 55 hektar karaçam ormanı zarar gördü, müdahale devam ediyor.

Ormanlarımızı çürük elektrik hatları yaktı

Gediz Elektrik hakkında savcılığa başvuran KESK, “Eskidiği halde yenilenmeyen hatlar İzmir’de yangınların baş sebebi” iddiasında bulundu.

Eurofighter Typhoon ne kadar güçlü? İşte teknik özellikleri ve kabiliyetleri

Türkiye, hava kuvvetlerini modernize etme hedefinde tarihi bir eşiği daha geçti. Almanya, uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından, Türkiye’ye 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının satışına onay verdi. Bu karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın …