Ayasofya Rekor Ziyaretçi Sayısıyla Dikkat Çekiyor
İstanbul’un fethinden sonra 481 yıl cami olarak kullanılan ve 1934 yılında müze statüsü kazanan Ayasofya-i Kebir Camii, 86 yıl sonra tekrar ibadete açıldıktan sonra son beş yılda yaklaşık 40 milyon ziyaretçiyi ağırladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla yürütülen çalışmalarla, yapı ibadethane ve kültür mirası olarak korunmaya devam ediyor.
Üst Galeri Yabancı Ziyaretçilere Açık
24 Temmuz 2020 tarihinde yeniden ibadete açılan caminin alt katı Müslüman ibadetine ayrılırken, üst kat galeri yabancı ziyaretçilere açık tutulmaktadır. Bu düzenleme sayesinde ibadet edenlerle ziyaretçiler arasında ayrım yapılması sağlanarak daha sağlıklı bir ibadet ortamı oluşturulmuştur.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan camide, ziyaretçi yönetim planı doğrultusunda yabancı ziyaretçilere çok dilli rehberler eşliğinde bilgi verilmektedir.
Ayasofya-i Kebir Camii, tekrar ibadete açıldıktan sonra tarihi rolünün yanı sıra bir ilim ve kültür merkezi olarak da hizmet vermeye başlamıştır.
Pandemi sonrasında ziyaretçi ilgisinin arttığı gözlemlenen Ayasofya-i Kebir Camii, yılda yaklaşık 10 ila 15 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır. Beş yıllık kısa bir süre içinde 40 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Ayasofya-i Kebir Camii, İstanbul’un en önemli ziyaret noktalarından biri olarak hem ibadet hem kültür hem de manevi rehberlik merkezi olmaya devam etmektedir.