Balık hafızalı kan grupları ortaya çıktı: Ne yediğini bile unutuyorlar

Kan Grubu ve Bilişsel Bozukluklar Arasındaki İlişki

Sağlığımızı etkileyen bir faktör olarak kan grubumuzun, hafıza ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde beklenmedik etkilere sahip olabileceği belirlendi. Yapılan yeni araştırmalar, AB kan grubuna sahip bireylerin diğer kan gruplarına göre hafıza kaybı ve bilişsel bozukluklar riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu. Özellikle yüksek faktör VIII seviyelerine sahip olan kişilerin, hafıza sorunları yaşama olasılığının daha fazla olduğu görüldü.

Kan grubunun sadece kan nakli veya bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu düşünülse de son çalışmalar, zihinsel sağlığımız üzerinde de belirleyici bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmaya katılan 45 yaş ve üzeri yaklaşık 30 bin kişiden alınan veriler, üç buçuk yıllık bir takip sürecinin ardından bilişsel bozukluk yaşama olasılığı açısından dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Belli kan gruplarına sahip olan bireylerin diğerlerine göre neredeyse iki kat daha fazla bilişsel bozukluk riski taşıdığı görüldü.

AB Kan Grubu ve Bilişsel Bozukluklar

Özellikle AB kan grubuna sahip bireylerde bilişsel bozuklukların daha sık görüldüğü belirlendi. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında rol oynayan faktör VIII seviyelerinin yüksek olması da bilişsel bozukluk riskini yüzde 24 oranında artırıyor. Yapılan araştırma, AB kan grubu ile yüksek faktör VIII seviyeleri arasında belirgin bir ilişki bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmayı yürüten Profesör Mary Cushman, kan grubu ile damar sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çekerek bu durumun beyin sağlığı üzerinde de etkili olabileceğini vurguladı.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.