Hem görünüşü hem tadıyla sevilen lezzetlerden olan tepsi mantısı bildiğimiz mantıdan daha farklı bir lezzete sahip olarak biliniyor. Üzerine eklenen yoğurt ve salçalı sosla bir arada enfes bir lezzete dönüşen tepsi mantısını meskende birkaç püf noktayla rahatlıkla hazırlayabilmek mümkün. İşte tepsi mantısı tanımı…
Tepsi mantısı materyalleri neler?
Hamuru için gerekenler:
2 su bardağı un
1 yumurta Ilık su
2 çay kaşığı tuz
Harcı için gerekenler:
Pul biber
Tuz
150 gram dana kıyma
5 kısım ince doğranmış maydanoz
1 soğan Karabiber
Sosu için gerekenler:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Üzeri için gerekenler:
1 yemek kaşığı tereyağı
Toz biber
Nane
Evde en pratik tepsi mantısı tarifi!
Öncelikle hamuru hazırlamalısınız. Unun içerisine yumurta ve tuzu ekleyin. Bunlar sertleşene kadar su ek edin. Hamurun sert olmasına değer göstermelisiniz. En az 10 dakika civarı yoğurduktan sonra üstünü örtün ve 20 dakika civarı dinlenmeye bırakın. Bu esnada ise kıymalı harcını yapmaya başlayabilirsiniz. Hazırladığınız soğanı ve maydanozu olabildiğince küçük formda doğrayın ve bunları kıymanın içerisine ekleyin. Üzerine baharatlarını da ek edin ve hoş formda karıştırın. Sonrasında sosu hazırlamaya geçin.
Tereyağını eritin ve içerisine salça ek edin. 1-2 dakika civarı kısık ateşte kavurmanın akabinde sıcak suyu ve tuzunu ek edip 5 dakika civarı kaynatarak kenara çekin. Dinlenmiş olan hamuru açmaya başlayın. Açtığınız ince hamuru kare kare biçiminde kesin. İçerisine kıymalı harçtan ekleyin ve karenin iki ucunu bir araa getirip birleştirin. Sırf tek bir yüzeyi açık kalacak biçimde yanlarını parmağınızla bastırarak kapatmalısınız. Akabinde fırın tepsisini tereyağı ile hoş halde yağlanmış hale getirin. Kullanacağınız tepsi fırın sonrası ocak üzerinde de kullanılabileğiniz bir tepsi olmalı.
Tüm hamurları ve kıymalara tıpkı süreci yapın ve hepsini tepsiye dizin. Elinizdeki hamur ve kıymaların tamamını dizdikten sonra tepsiyi, 200 derecelik fırında 20 dakika civarı pişirmelisiniz. Mühlet, hamur kalınlığına nazaran farklılık gösterebilir. Hamurların hafif kızarması bu sebeple kâfi olacaktır. Pişmiş olan mantıları fırından, ocağın üzerine almalısınız.
Son olarak mantının üzerine salçalı suyu ek edin ve kaynatmaya başlayın. Mantı içerisindeki tüm suyu çekene kadar tepsiyi çevire çevire, orta ateşte pişirmeyi sürdürün. Şayet mantılar sert kaldıysa üzerine sıcak su eği yaparak pişirmeye devam etmelisiniz. Artık tepsi mantınız hazır. İsterseniz tepsinin üzerini baharatlar, sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile bulayarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!