Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

Ege Üniversitesi, Arkeolojik Tekstiller İçin Yenilikçi Temizlik Cihazı Geliştirdi

Ege Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bilimsel bir çalışma sonucunda, arkeolojik kazılarda bulunan hassas tekstil malzemelerinin temizlenmesi için yenilikçi bir cihaz geliştirildi. Arkeoloji ve konservasyon alanında çığır açan bu cihaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılar diledi. Rektör Budak, “Üniversitemizde görev yapan bilim insanları, disiplinlerarası bir yaklaşımla çalışarak yenilikçi projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, arkeolojik tekstiller için geliştirilen temizlik cihazı, müzelere, restorasyon laboratuvarlarına ve arkeoloji ekiplerine önemli katkılar sunacak.” şeklinde konuştu.

Cihaz, Multidisipliner Araştırma Grubu Tarafından Tasarlandı

Proje, Ege Üniversitesi liderliğinde, Ljubljana Üniversitesi (Slovenya), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Cihaz, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un Başur Höyük kazıları sırasında keşfedilen tekstil malzemelerini inceleyen Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Prof. Dr. Andrej Demsar ve multidisipliner araştırma ekibi tarafından geliştirildi.

Cihazın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesinin ardından ticarileşme süreci başlatıldı. Araştırmacılar, cihazın arkeolojik tekstillerin zarar görmeden temizlenmesine olanak tanıyacağını belirtti ve kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Bu devrim niteliğindeki cihazın önümüzdeki dönemde müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın olarak kullanılması beklenmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …

Sıfır otomobillerde yeni fiyat dönemi başladı

Döviz kurundaki dalgalanma ve yükselen maliyetler, otomobil fiyatlarını yeniden şekillendirdi. Distribütörler, Temmuz 2025 itibarıyla güncellenen fiyat listelerini yayımladı.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

Kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?

Uzmanların yeni araştırmasına göre dünyanın en sevilen uyarıcısı, sadece zinde tutmakla kalmıyor, içerisindeki kafein ile hücre seviyesinde yaşlanmayı yavaşlatıyor.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.