Kalp hastalıklarında çığır açan tedavi: Kök hücreden yama

Alman Bilim İnsanlarından Büyük Keşif: Kalp Hastalıkları Kök Hücre Tedavisi ile Tedavi Edilebilir

Almanya’da yapılan bir araştırmada bilim insanları, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini ortaya koydu. Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanları, kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, 2021 yılında bir kadın hastada benzer bir tedavi yöntemi uyguladılar.

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan bu hastaya 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştirildi ve hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğu gözlemlendi. Yapılan incelemeler sonucunda kas yamalarının damarlar oluşturarak kalbe bağlandığı ve kalbin pompalanmasını desteklediği belirlendi.

Araştırmacılar, söz konusu kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini açıklarken, tedavinin kalp nakli ihtiyacını ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla test edildiğinin altını çizdi. Aynı tedavi yöntemi şimdiye kadar 14 hastaya uygulandı ve araştırmacılar, daha fazla hastayı tedavi etmeyi hedefliyor.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahipken, erken teşhisin ve tedavinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek için çalışmalar yürütüyor ancak bu süreçte düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi reaksiyonları gibi engellerle karşılaşıyordu.

Related Posts

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

Kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?

Uzmanların yeni araştırmasına göre dünyanın en sevilen uyarıcısı, sadece zinde tutmakla kalmıyor, içerisindeki kafein ile hücre seviyesinde yaşlanmayı yavaşlatıyor.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Fransa’nın ulusal kan tedarik kurumu EFS, dünyada ilk kez tespit edilen yeni bir kan grubu sistemini kamuoyuna duyurdu.

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek