Kira artışlarına emlakçılardan tepki: Bir denetim mekanizması kurulmalı

Hakan Akçam, kira fiyatlarındaki artışları eleştirdi ve bu artışların sadece ekonomik sebeplerle açıklanamayacağını belirtti.

Akçam, ev sahiplerinin artık kira belirlerken TÜFE yerine döviz kurlarına baktığını ve bu durumun konutları yatırımcılar için güvenli bir liman haline getirdiğini söyledi. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde, üç odalı dairelerin 2020’de 600 dolar olan kira bedellerinin bugün 1700 doları aştığını ifade etti. Akçam, piyasa psikolojisinin beklentilerle şekillendiğini ve bir evin kiralanmasının ardından komşu ev sahibinin de fiyatları yükseltmeye başladığını belirtti. Bu durumun arz-talep dengesinden ziyade beklentilere dayalı olduğunu vurguladı.

Boş konut sayısının artmasına rağmen kira fiyatlarının düşmemesini eleştiren Akçam, fiyatların artık ihtiyaç değil fırsatlarla belirlendiğini söyledi ve bu durumun kentlerin sosyolojik yapısını değiştirdiğine dikkat çekti. Akçam, kiracıların sistem dışına itildiğini ve orta gelirli vatandaşların kent merkezlerinden uzaklaştırıldığını belirtti. Barınma hakkının piyasa koşullarının kurbanı olmamalı olduğunu ifade etti.

“TOKİ’nin uzun vadeli kiralama modelini uygulayabileceğini” belirten Hakan Akçam, çözüm önerilerini sıraladı:

“Sosyal Konut Seferberliği: Devletin sosyal konut projelerini artırması ve üretimini hızlandırması gerekiyor.

Boş Konut Vergisi: Yatırım amaçlı boş konutlara vergi getirilmeli ve bu şekilde yapay arz darboğazı giderilebilir.

Objektif Kira Denetimi: Kira artışlarının sadece TÜFE’ye endekslenmesi yetersiz, bölgesel rayiçlere, konut yaşına ve metrekareye dayalı denetim mekanizmaları oluşturulmalı.

Kısa Dönem Kiralama Düzenlemesi: Airbnb gibi platformlar konutları turistik konaklama alanlarına dönüştürdü. Belediyelerin bu alanda denetim yapması ve ruhsatsız kısa süreli kiralamalara kısıtlamalar getirmesi gerekiyor.”

Related Posts

Otobüslerde abonman kart sistemi kaldırıldı

Bursa’da toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı. Öte yandan otobüslerde geçerli abonman kart uygulaması yeni sisteme geçilmesi nedeniyle kaldırıldı.

⁠MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir faiz indirimi mesajı: Düşüş bekliyoruz

MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) uyguladığı politika faizine ilişkin, “Özellikle temmuz ayında çok ciddi bir anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz. Belki 350-400 kadar bir düşüş gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Türkiye genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı: Et fiyatları için dikkat çeken açıklama!

Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine yazı göndererek ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatıldığını duyurdu. Peki tükettiğimiz etlerde bir risk var mı? Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarında bir artış olur mu? Konuyla ilgili merak edilenler haberin detayında…

İngiltere merkezli bankadan Bitcoin için yeni tahmin: Rekor bekleniyor

Standard Chartered, bitcoin için yeni tahminde bulundu ve bitcoin fiyatının yılın ikinci yarısında rekor kırmasını beklediğini kaydetti.

ÖTV’de gizli zam gerçeği: Elektrikli otomobillerin fiyatları arttı

Çinli üretici BYD, Temmuz fiyat listesini güncelledi. Yılın otomobili seçilen elektrikli Seal U EV’ye 765 bin TL’lik dev zam geldi. Model, yüzde 10’luk ÖTV diliminden yüzde 40’a yükseldi; donanımda ise hiçbir değişiklik yapılmadı

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?