Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Sağlıklı Uyku ve Yaşam Kalitesi

Beyin ve Uyku Uzmanı Ahmet Mecit, yaptığı açıklamada uyku döngülerini ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. Adenozin birikimi ve melatonin hormonunun uykuya geçişte kritik bir rol oynadığını belirten Mecit, modern yaşamın stresi, ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıkların uyku kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Kaliteli uykunun sadece yorgunluğu gidermekle kalmayıp uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Mecit, uyku sürecinde hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemlerinin düzenleyici etkilerini bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Her 90 dakikada bir döngü halinde ilerleyen sağlıklı uyku evrelerinin derin uyku ve REM uykusu şeklinde ilerlediğini açıklayan Mecit, bu evrelerin önemine değindi. Yetersiz uyku veya uyku bozukluklarının fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Kaliteli Uyku için Doğru Yaşam Alışkanlıkları

Mecit, sağlıklı uyku için hastalıkların tedavisinin yanı sıra doğru yaşam alışkanlıklarının da önemli olduğunu vurguladı. Uyku hijyeni olarak adlandırılan yaklaşımların yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu belirten Mecit, düzenli fiziksel aktivite yapmak, ekran kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve uyku öncesi gevşeme egzersizleri yapmanın uyku kalitesini iyileştirebileceğini söyledi.

İnsomnia, uyku apnesi ve sirkadiyen ritim bozuklukları gibi yaygın uyku sorunlarına da değinen Mecit, iyi bir uyku düzeninin genel sağlık, bağışıklık sistemi ve zihinsel güç üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti. Uyku kalitesinin sağlığın en etkili reçetesi olduğunu vurguladı.

Related Posts

Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti.

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Bağırsaklarınız sinyal veriyor olabilir: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, karın ağrısı, ishal ve kanlı dışkılama gibi belirtilerle seyreden inflamatuar bağırsak hastalıklarının doğru tedavi ve beslenme planıyla kontrol altına alınabileceğini belirtti.