Prof. Dr. Ayas: Akdeniz tropikalleşiyor

Posted by

Akdeniz’de Tropikal Türler Yerleşiyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz’de meydana gelen değişikliklere dikkat çekiyor. Ayas’a göre, Süveyş Kanalı’nın açılmasından bu yana Akdeniz’de yaşanan değişiklikler, deniz suyu sıcaklığındaki artışın etkisiyle bazı deniz canlılarının sahil bandına yerleşmesine sebep oluyor. Bu durum sonucunda ise sıcak denizlerde yaşayan türlerin boşalan alanlara yerleştiği gözlemleniyor.

‘Ortama Adaptasyon Gösteriyorlar’

Prof. Dr. Ayas, yapılan saha çalışmalarında deniz suyu sıcaklığının artışıyla birlikte tropik türlerin Akdeniz’e daha fazla göç ettiğini belirtiyor. Ayas, “Akdeniz tropik bir iklim yapılanmasına doğru ilerliyor. Bu değişimin bir mekanizmasının olduğuna inanıyoruz. Bu değişim, Doğu Akdeniz’in tropikal bir deniz yapısına sahip olacağını gösteriyor. Şu an bu yönde önemli adımlar atılıyor ve tropikal türlerin Akdeniz’e yerleşmesi süreci hızla devam ediyor. Bu süreçte iklim değişikliği ve Akdeniz üzerindeki sıcak hava akımlarının artışının etkisi büyük. Tropik denizlerden gelen türler, yeni ortamlarına adapte olarak yaşamlarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullanıyor.

‘Yerli Türler Avcılık Baskısı Altında’

Akdeniz’deki yerli türlerin ciddi tehlike altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayas, “Yerli türlerin başlıca tehdidi aşırı avcılık faaliyetleri sonucu balık stoklarının tükenmeye başlamasıdır. Eğer balık stokları aşırı avlanırsa, besin zincirinde boşluklar oluşur ve bu boşlukları doldurmak için yeni türler gelir. Bu türlerden biri de ‘polis balığı’ olarak bilinen çizgili gargur türüdür. Bu tür ekonomik açıdan önemsiz olabilir fakat besin zincirindeki boşlukları doldurarak popülasyonunu artırabilir. Bu durumu tek taraflı düşünmemek gerektiğini belirtmek gerekir. Yerli türler üzerindeki avcılık baskısı, yeni gelen türler için alan açmaktadır. Bu yeni türler genellikle ekonomik açıdan değerlidir. Dolayısıyla, bu ekonomik türlerin varlığı da önemlidir. Akdeniz’e gelen türlerin çoğu ekonomik değer taşır ve şu an tüketilmektedir. Sıkıntı yaratan türler genellikle toksik türlerdir. Akdeniz’e gelerek yerleşen deniz canlılarının, besin zincirindeki alanları işgal ederek Akdeniz’in tropikal bir yapıya bürünmesine neden olduğunu görüyoruz. Bu sürecin geri dönüşü olmadığını düşünüyoruz. Akdeniz, iklim değişikliğinin etkilerinin en yoğun hissedildiği bölgelerden biridir” şeklinde konuşuyor.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir