Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sırları! Mutlaka sahur yapılmalı!

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

İSTANBUL (İGFA) – Uzun süreli açlık durumlarında vücut, metabolizma hızını en aza indirerek kendini koruma altına alır. Bu durum tüm organlar için geçerlidir. Beyin için glikoz olmazsa olmazdır. Sabahları yeterli miktarda glikoz alamazsak beyin fonksiyonlarımız etkilenir. Dengeli kan şeker seviyeleri, gün boyunca tok kalmanıza ve baş ağrılarınızın önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, sahurda yağsız ve protein açısından zengin bir kahvaltı tercih etmek önemlidir.

Tuzlu besinler gün içinde daha fazla susamanıza neden olabilir. Bu yüzden, tuzsuz lor peyniri veya süzme beyaz peynir gibi tuzsuz alternatifleri tercih etmek önemlidir. Salatalıkların ve yeşilliklerin üzerine fazladan tuz eklemekten kaçının.

İşlenmiş Ürünlerden Kaçının!

Ramazan ayında kan şekerindeki düşüşler, migren veya gerilim tipi baş ağrılarında artışa neden olabilir. Dengeli bir şekilde sahur ve iftar yaparak, yeterli su tüketerek bu durumu engellemeniz mümkündür. Ancak işlenmiş ve yağlı etler ile paketlenmiş et ve tavuk suları tüketimi baş ağrılarını tetikleyebilir.

Orucunuzu Açtıktan Sonra Bekleyin!

Uzun bir günün ardından iftar zamanı geldiğinde, hemen su içtikten sonra yemeğe başlamak sizi kilo almaya yönlendirebilir. Yemeğinizi yavaş yavaş tüketerek doyduğunuzu hissettiğinizde daha fazla yemek yeme riskinizi azaltabilirsiniz.

Bir bardak su, bir hurma, birkaç zeytin yedikten sonra çorbanızı yavaşça için ve ardından 15 dakika bekleyin. Bu şekilde, bir ay boyunca en az 4 kilo kaybedebilirsiniz.

Kilo Veren, Susamanızı Önleyen Örnek Ramazan Menüsü

SAHUR

  • 1 bardak süt veya kefir
  • 1 dilim süzme beyaz peynir
  • 1-2 haşlanmış yumurta
  • 5-6 zeytin
  • Yeşillik – domates – salatalık
  • 1 kivi veya yarım taze meyve
  • 1/3 avokado
  • 1 avuç çiğ badem
  • 1 dilim tahıllı ekmek
  • 1 – 2 bardak su

İFTAR

  • 1 bardak su
  • 1 hurma – 2-3 zeytin
  • 1 kase çorba

15 DAKİKA ARA

  • 6-7 yemek kaşığı etli sebze yemeği veya soğanlı- biberli et-tavuk sote yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • 7-8 yemek kaşığı pilav

İftardan 2 saat sonra : 1 çay bardağı kefir + 1 taze meyve

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Bağırsaklarınız sinyal veriyor olabilir: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, karın ağrısı, ishal ve kanlı dışkılama gibi belirtilerle seyreden inflamatuar bağırsak hastalıklarının doğru tedavi ve beslenme planıyla kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Son yıllarda popüler olan ketojenik diyet, kontrolsüz bir şekilde uygulandığında sorunları da beraberinde getiriyor. Bu diyetin epilepsi hastaları için geliştirildiğini belirten Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, bilinçsizce yapılan ketojenik diyetin karaciğer ve kalp sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.