Rusya’da 26.6 milyar dolarlık servet el değiştirdi

Rusya Kamulaştırma Operasyonunda Dev Şirketleri Devlet Kontrolüne Aldı

Başsavcı İgor Krasnov, dün gerçekleşen genişletilmiş kurul toplantısında, toplam değeri 2,4 trilyon ruble (yaklaşık 26,6 milyar dolar) olan özel mülkiyetin devlet kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Krasnov, devlete iade edilen beş stratejik işletmeden dördünün yabancıların elinde olduğunu vurguladı. Bu şirketlerin kârlarını düşman ülkelere aktardığını, altyapı yatırımları yapmadığını, sosyal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve vergi ödemediğini belirtti. Ayrıca Ukrayna ordusuna finansman sağladığını iddia etti.

Kamulaştırılan Varlıklar Gelire Dönüştü

Türkrus’un haberine göre, kamulaştırılan şirketlerin elde ettiği ilk gelirler, devlet bütçesine giriş yapmaya başladı. Rusya Federal Varlık Yönetimi Ajansı Başkanı Vadim Yakovenko, geçen yıl özelleştirme yoluyla 132 milyar ruble (yaklaşık 1,5 milyar dolar) gelir elde edildiğini ve bunun büyük kısmının kamulaştırılan varlıkların satışından sağlandığını açıkladı.

Rusya, kamulaştırdığı varlıkları satışa çıkararak önemli gelirler elde etti. Örneğin, Rolf Grubu 35 milyar rubleye (388 milyon dolar), kimya sektöründeki bazı firmalar 38 milyar rubleye (421 milyon dolar) satıldı. Tarım sektöründen elde edilen gelir ise 42 milyar ruble (465 milyon dolar) oldu. Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl kamulaştırılan varlıklardan en az 100 milyar ruble (1,1 milyar dolar) gelir beklediklerini dile getirdi.

2024 yılına kadar en az 67 şirketin kamulaştırıldığı Rusya’da, bu şirketlerin toplam geliri 807,6 milyar ruble (yaklaşık 9 milyar dolar) ve varlıklarının toplam değerinin 544,7 milyar ruble (yaklaşık 6 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor. 2023 yılında kamulaştırılan şirketlerin toplam varlık değeri 483,5 milyar ruble (yaklaşık 5,4 milyar dolar) iken, 2022’de bu rakam 280,5 milyar ruble (yaklaşık 3,1 milyar dolar) olarak belirlendi.

Devlet, 2025’te Kamulaştırmaya Hız Verdi

2025 yılının başlarında kamulaştırma süreci hız kazandı ve devlet, Rusya’nın en büyük tahıl tüccarı Rodnye Polya, dev depo sahibi Raven Russia ve Moskova’nın en yoğun ikinci havalimanı olan Domodedovo’nun mülkiyetini devraldı. Ayrıca, AB İnbev Efes şirketinin Rusya’daki hisselerinin kontrolü de devlet tarafından yetkilendirilen bir şirkete devredildi.

Related Posts

Altın yatırımcısına ‘Cuma günü’ uyarısı: Her şey değişebilir

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, cuma günü açıklanacak verilerin piyasalarda dengelerin değişmesine neden olabileceğini belirterek yatırımcıları uyardı. Memiş, piyasaların haftanın son işlem gününe kadar sakin bir seyir izlemesini beklediğini ifade etti.

ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

ABD’nin Çin ile olan ticaret gerilimi ve gümrük vergisi savaşları piyasaları ve değişkenleri alt üst etti. ABD’nin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydıracağını açıklamasının ardından uzmanlar Hindistan’ı analiz etti. Uzmanlara göre bu anlaşma olsa bile kısa vadede Hindistan’ın, Çin’in yerine geçemeyecek.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Doğal gaza bir zam daha geliyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğal gazdaki yüzde 20 ila 24,2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu. Enerji yönetimi, konut abonelerini de kapsayacak şekilde doğal gaz tarifelerine ciddi bir zam yapmaya hazırlanıyor.

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

Bayraktar TB3’te bir ilke imza atıldı! Yeni bir eşik atlandı

Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün gemiye iniş-kalkış testlerine 4. prototip katıldı ve bir ilke imza atıldı.