Teknoloji, bilgiyi hafızada tutma becerisine ihtiyacı azaltıyor!

Teknolojinin Bilgiye Erişimi ve Hafıza Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, yapay zekâ ve dijital teknolojiler sayesinde bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Ancak, bu durum hafıza ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyebilir.

Bilgiye Erişim Kolaylığı Hafızayı Zayıflatabilir

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilgiye kolay erişimin dikkati, öğrenmeyi ve kalıcı bilgi edinmeyi zayıflatabileceğini belirtiyor. “Eğer bir bilgi bir tıklama uzağımızdaysa, o bilgiyi kalıcı olarak öğrenme ve hatırlama ihtimalimiz azalıyor.” diyen Taşkın, “Google etkisi” ve “dijital amnezi” gibi kavramlarla bu durumu açıklıyor. Bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmenin de önemli olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafıza üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Teknolojinin Doğru Kullanımı Önemli

Uzman Psikolog Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafızaya faydalarının olduğunu ancak aynı zamanda yeni bilgiye olan bağımlılığı artırarak hafızada tutma becerisinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, bilgiye erişirken dikkatli olmak ve bilgiyi sorgulamak gerektiğini ifade ediyor.

Kolay Erişilen Bilgiye Dikkat!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgiye kolay erişim ile oluşan “Google etkisi”nin insanların hafıza süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bu durumun günlük yaşamda birçok avantaj sağladığını ancak derinlemesine öğrenme ve kalıcı bilgi edinme açısından dezavantajlar içerdiğini belirtiyor.

Dikkat, Öğrenme ve Hatırlama Süreçlerinde Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, dikkat ve hafıza arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, bilgiyi öğrenme ve hatırlamanın temelinde dikkatin önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bilgiyi anlamlandırmak ve öğrenme sürecinde dikkati odaklamak oldukça hayati bir öneme sahip.

Bilgiyi Doğru Kullanmak Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgi çağında bilgiye erişmenin kolaylaştığını ancak bu bilgiyi doğru bir şekilde kullanmanın da önemli olduğunu belirtiyor. Eleştirel düşünme becerilerinin ve etik değerlerin bilgiyi anlamlı ve değerli kılacağını vurguluyor.

Her şeyden önce, bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu nasıl kullanacağımızı da bilmemiz gerektiğini vurgulayan Taşkın, bilgiyi toplum yararına kullanarak daha bilinçli ve sorumlu bireyler olabileceğimizi ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti.

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Bağırsaklarınız sinyal veriyor olabilir: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, karın ağrısı, ishal ve kanlı dışkılama gibi belirtilerle seyreden inflamatuar bağırsak hastalıklarının doğru tedavi ve beslenme planıyla kontrol altına alınabileceğini belirtti.