Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sırları! Mutlaka sahur yapılmalı!

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

İSTANBUL (İGFA) – Uzun süreli açlık durumlarında vücut, metabolizma hızını en aza indirerek kendini koruma altına alır. Bu durum tüm organlar için geçerlidir. Beyin için glikoz olmazsa olmazdır. Sabahları yeterli miktarda glikoz alamazsak beyin fonksiyonlarımız etkilenir. Dengeli kan şeker seviyeleri, gün boyunca tok kalmanıza ve baş ağrılarınızın önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, sahurda yağsız ve protein açısından zengin bir kahvaltı tercih etmek önemlidir.

Tuzlu besinler gün içinde daha fazla susamanıza neden olabilir. Bu yüzden, tuzsuz lor peyniri veya süzme beyaz peynir gibi tuzsuz alternatifleri tercih etmek önemlidir. Salatalıkların ve yeşilliklerin üzerine fazladan tuz eklemekten kaçının.

İşlenmiş Ürünlerden Kaçının!

Ramazan ayında kan şekerindeki düşüşler, migren veya gerilim tipi baş ağrılarında artışa neden olabilir. Dengeli bir şekilde sahur ve iftar yaparak, yeterli su tüketerek bu durumu engellemeniz mümkündür. Ancak işlenmiş ve yağlı etler ile paketlenmiş et ve tavuk suları tüketimi baş ağrılarını tetikleyebilir.

Orucunuzu Açtıktan Sonra Bekleyin!

Uzun bir günün ardından iftar zamanı geldiğinde, hemen su içtikten sonra yemeğe başlamak sizi kilo almaya yönlendirebilir. Yemeğinizi yavaş yavaş tüketerek doyduğunuzu hissettiğinizde daha fazla yemek yeme riskinizi azaltabilirsiniz.

Bir bardak su, bir hurma, birkaç zeytin yedikten sonra çorbanızı yavaşça için ve ardından 15 dakika bekleyin. Bu şekilde, bir ay boyunca en az 4 kilo kaybedebilirsiniz.

Kilo Veren, Susamanızı Önleyen Örnek Ramazan Menüsü

SAHUR

  • 1 bardak süt veya kefir
  • 1 dilim süzme beyaz peynir
  • 1-2 haşlanmış yumurta
  • 5-6 zeytin
  • Yeşillik – domates – salatalık
  • 1 kivi veya yarım taze meyve
  • 1/3 avokado
  • 1 avuç çiğ badem
  • 1 dilim tahıllı ekmek
  • 1 – 2 bardak su

İFTAR

  • 1 bardak su
  • 1 hurma – 2-3 zeytin
  • 1 kase çorba

15 DAKİKA ARA

  • 6-7 yemek kaşığı etli sebze yemeği veya soğanlı- biberli et-tavuk sote yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • 7-8 yemek kaşığı pilav

İftardan 2 saat sonra : 1 çay bardağı kefir + 1 taze meyve

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.