İnegöl Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sırları! Mutlaka sahur yapılmalı!

Ramazan ayında beslenmede en çok merak edilenler hakkında Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük bilgiler verdi.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

İSTANBUL (İGFA) – Uzun süreli açlık durumlarında vücut, metabolizma hızını en aza indirerek kendini koruma altına alır. Bu durum tüm organlar için geçerlidir. Beyin için glikoz olmazsa olmazdır. Sabahları yeterli miktarda glikoz alamazsak beyin fonksiyonlarımız etkilenir. Dengeli kan şeker seviyeleri, gün boyunca tok kalmanıza ve baş ağrılarınızın önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, sahurda yağsız ve protein açısından zengin bir kahvaltı tercih etmek önemlidir.

Tuzlu besinler gün içinde daha fazla susamanıza neden olabilir. Bu yüzden, tuzsuz lor peyniri veya süzme beyaz peynir gibi tuzsuz alternatifleri tercih etmek önemlidir. Salatalıkların ve yeşilliklerin üzerine fazladan tuz eklemekten kaçının.

İşlenmiş Ürünlerden Kaçının!

Ramazan ayında kan şekerindeki düşüşler, migren veya gerilim tipi baş ağrılarında artışa neden olabilir. Dengeli bir şekilde sahur ve iftar yaparak, yeterli su tüketerek bu durumu engellemeniz mümkündür. Ancak işlenmiş ve yağlı etler ile paketlenmiş et ve tavuk suları tüketimi baş ağrılarını tetikleyebilir.

Orucunuzu Açtıktan Sonra Bekleyin!

Uzun bir günün ardından iftar zamanı geldiğinde, hemen su içtikten sonra yemeğe başlamak sizi kilo almaya yönlendirebilir. Yemeğinizi yavaş yavaş tüketerek doyduğunuzu hissettiğinizde daha fazla yemek yeme riskinizi azaltabilirsiniz.

Bir bardak su, bir hurma, birkaç zeytin yedikten sonra çorbanızı yavaşça için ve ardından 15 dakika bekleyin. Bu şekilde, bir ay boyunca en az 4 kilo kaybedebilirsiniz.

Kilo Veren, Susamanızı Önleyen Örnek Ramazan Menüsü

SAHUR

  • 1 bardak süt veya kefir
  • 1 dilim süzme beyaz peynir
  • 1-2 haşlanmış yumurta
  • 5-6 zeytin
  • Yeşillik – domates – salatalık
  • 1 kivi veya yarım taze meyve
  • 1/3 avokado
  • 1 avuç çiğ badem
  • 1 dilim tahıllı ekmek
  • 1 – 2 bardak su

İFTAR

  • 1 bardak su
  • 1 hurma – 2-3 zeytin
  • 1 kase çorba

15 DAKİKA ARA

  • 6-7 yemek kaşığı etli sebze yemeği veya soğanlı- biberli et-tavuk sote yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • 7-8 yemek kaşığı pilav

İftardan 2 saat sonra : 1 çay bardağı kefir + 1 taze meyve